banner
ETUSIVU | UUTISET | KOIRAT | PENTUJA | PENTUEET | TERVEYS | ME | GALLERIA | VANHA GALLERIA | YHTEYSTIEDOT |  LINKIT

HILDAN HARRASTUKSET

Hilda seuraaTOKO on Hildan leipälaji, tästä harrastustaipaleemme alkoi. Lajin varsinainen harrastaminen aloitettiin Hildan ollessa lähes vuoden ikäinen, ja aikaan nähden tuntuu, että Hilda on edistynyt ja oppinut ihan mielettömästi. Hildalla on valtavasti intoa, miellyttämishalua ja moottoria tekemiseen, sillä ei ole koskaan ollut päivää, jolloin se ei olisi ollut kiinnostunut treenaamisesta. Tokokoirana Hilda on hyvin erilainen Riniin ja Neveen verrattuna, Hilda työskentelee paljon korkeammassa vireessä, missä on hyvät ja huonot puolensa. Uskon, että jos koskaan vain omat taitoni kouluttajana siihen riittävät, Hildalta voi odottaa paljon näyttävämpiä ja teknisesti parempia suorituksia kuin mitä voin odottaa Riniltä tai Neveltä. Toisaalta koiran oppimisen kannalta olisi optimaalista olla välillä vähän matalammassa vireessä, ja korkean vireen takia teemme paljon töitä äänettömien suoritusten eteen.

Hilda on teknisesti jo tässä vaiheessa hyvin taitava koira, se haluaa tehdä oikein, ja jos se jostain suorituksesta saa ilmiömäiset kehut, se pyrkii tarjoamaan samanlaista suoritusta uudelleen. Keskeneräisyys näkyy vielä monessa paikassa: Hilda herkästi turhautuu, jos joudun monta kertaa peräkkäin pyytämään siltä korjausta, ja se on hieman häiriöherkkä. Olen vuosien varrella yrittänyt itse rohkaistua haastamaan koiraa ratkaisemaan ongelmia sen sijaan, että yritän koko ajan varjella sitä virheiden tekemiseltä. Tämä treenityyli on osoittautunut Hildalle hyvin sopivaksi. En ole kiirehtinyt Hildan kanssa kisakentille, sillä se on koirana kypsynyt aika hitaasti, mutta treenaamme tavoitteellisesti kisoihin tähdäten.

RALLYTOKO on ollut hauska löysällä hatulla treenattava ja kisattava laji meille Hildan kanssa, luontainen jatkumo tokolle. Laji on ollut Hildalle passeli nopeasti vaihtuvien tehtävien vuoksi, ja toisaalta tässä lajissa on ollut paljon iloa Hildan lähes katkeamattomasta kontaktista seuraamisessa. Rallyssa riittäisi hiottavaa perfektionistiohjaajalle, mutta olen toisaalta halunnut säilyttää rennon meiningin ja yrittää tässä lajissa edetä ainaisen hinkkaamisen sijaan. Hibe rallyilee

Hibe aksaaAGILITY aloitettiin Hildan kanssa varsinaisesti hupilajiksi - ainoa tavoitteemme on pitää hauskaa. Toistaiseksi se on hyvin onnistunutkin, ja ohjaaja on taas löytänyt sisäisen palonsa agilitymaailman haasteisiin. Agilityn aloitimme tarkoituksella vasta Hildan ollessa "aikuinen", ja se on alusta asti rakennettu rauhoittumisen kautta. Hilda rakastaa agia, erityisesti putket ja kepit ovat sen mieleen.

Olemme edenneet lajissa mukavaa tahtia, vaikka kolmivuorotyön takia minun on vaikea sitoutua treenaamaan aina tiettynä ajankohtana. Hilda siirtyi alkeiskurssilta suoraan jatko2-ryhmään, joka kuitenkin alkujärkytyksen jälkeen sopi meille oikein hyvin rata-, ohjauskuvio- ja esteharjoituksineen. Syyskaudella 2015 aloitimme itseohjautuvassa mölliryhmässä, ja vähitellen kisakärpänenkin on alkanut pörrätä ohjaajan mielessä. Hildan kanssa työstetään vielä oikeaa hyppytekniikkaa, haetaan varmuutta kontakteille ja viimeistellään pujottelutreenejä.

HAKUA on Hildan kanssa tehty vähän fiilisten mukaan. Meillä ei ole tähän mennessä ollut ryhmäpaikkaa, joten treenejä on otettu kaveriporukalla aina silloin tällöin, kun on saatu tarpeeksi porukkaa paikalle. Hildaa on alusta saakka opetettu etsimään ukkoa vain ja ainoastaan nenällä, joten toisen hakukoiran koulutus on ollut hyvin opettavaista ohjaajallekin. Ilmaisua on otettu mukaan treeneihin vähitellen, vaikka pääpaino treeneissa on edelleen nenänkäytön vahvistamisessa, maalimiesten kanssa bilettämisessä ja maastossa työskentelyssä. Hildasta kaavailen haukulla ilmaisevaa. Hilda hakuilee
Hildalla on intoa kovasti, ja hyvällä tuulella se irtoaa kauaskin ukkoa etsimään, vaikka edelleen itse koen meidän olevan haun suhteen vielä ihan alkutaipaleella. Teemme treenejä kuitenkin edelleen aika helpotettuina, jotta koiran motivaatio ja into säilyisivät ja se saisi riittävästi onnistumisia. Hilda tykkää hakuilusta kovasti, siitä on kivaa etsiä ja onnistua etsinnöissä. Parasta hakumetsässä ovat palkat, erityisesti pallo.

Hilda paimentaaPAIMENNUS on uusi laji sekä koiralle että ohjaajalle. Lampaisiin kävimme tutustumassa ensimmäisen kerran loppukesästä 2013, ja syksyn aikana ehdittiin käydä paimentamassa muutamia kertoja. Aluksi Hildan malttamattomuus tuli selkeiten esille paimennuksessa: se kesti hyvin toistoja, mutta harjoitukset eivät voineet olla kestoltaan kovin pitkiä. Ahtaissa ja epävarmoissa paikoissa Hilda kiehahti herkästi, samoin väsyessään. Paimennuksessa pääsin tosin näkemään ensimmäisiä kertoja myös rauhallisen ja matalammassa vireessä työskentelevän Hildan.
Hilda paimentaaHilda on mennyt vuodessa paimennuksessa paljon eteenpäin. Kiehahtelut ovat jääneet vähemmälle, kun niihin puututtiin, vastapainona korjattiin sitten hetken aikaa Hildan epävarmuutta lampailla. Hilda tekee parhaimmillaan kauniita kuljetuksia ja luonnollisia hakukaaria, ja se kestää harjoituksen myötä jo vähän pitempiä treenejäkin. Paimennuksessa löytynyt rauhallisuus ja matalampi vire ovat vähitellen ja pikkuhiljaa löytäneet tiensä myös muihin lajeihin, mistä olen hyvilläni. Aika näyttää, jääkö paimennus meille hupilajiksi vai riittävätkö Hildan taipumukset pitemmällekin, mutta treenejä jatketaan varmasti!

H
ILDAN kanssa puuhastellaan huvin ja urheilun vuoksi aika ajoin myös jälkeä ja satunnaisesti Hilda on osallistunut myös vesipelastustreeneihin.


Hilda vepeilee