banner
ETUSIVU | UUTISET | KOIRAT | PENTUJA | PENTUEET | TERVEYS | ME | GALLERIA | VANHA GALLERIA | YHTEYSTIEDOT |  LINKIT

NEVEN HARRASTUKSET

onnellinen Neve
TOKOSTA kaikki lähti Nevenkin kanssa. Se ei meille tullessaan osannut edes istua käskystä, mutta oppi kyllä perusasiat nopeasti. Neven vahvuus harrastuskoirana on aina ollut innokkuus, suuri halu miellyttää ja oppia - jos ohjaaja vaan osaa olla hyvin johdonmukainen. Neven kodinvaihtajatausta näkyy jossakin määrin sen koulutuksessa: se ei osaa tarjota (kuin maahanmenoa) eikä ihan samalla tavalla ratkaista ongelmia kuin muut koirani. Nevelle pitää kertoa hyvin selkeästi, mitä siltä halutaan, mutta jos se osaisi, se hakisi vaikka kuun taivaalta, jos ohjaaja sitä sattuisi pyytämään.

Neve opasti minut vähän vauhdikkaamman, vilkkaamman ja korkeammassa vireessä työskentelevän koiran maailmaan.
Ohjaajalla meni tovi aikaa päästä samalle aaltopituudelle, mutta nykyään pelaamme tokokentällä jo hyvin yksiin. Neve on työskentelijänä vähän suurpiirteisempi kuin Rini, mutta sen suoritukset ovat näyttävämpiä ja nopeampia. Neve monesti myös kerää ihasteluja hyvin miellyttävästä ilmeestään työskennellessään.

Neven kanssa on kisattu alempien luokkien koulareiden ja hyväksytyn BH-kokeen verran, seuraavaksi pitäisi suunnata voittajaluokkaan. Liikkeiden opettelu on aloitettu, mutta luokkien välillä on iso harppaus, joten pohjustamme työtä huolella ennen kisoihin suuntaamista.

JÄLKI on lajina Nevelle ihan omiaan. Se jäljestää vanhemman koiran rauhallisuudella ja tarkkuudella ja selvästi nauttii jäljestämisestä. Itse jäljen opetteleminen ei olekaan ollut meille haaste eikä mikään, ohjaajan haaste on ollut keppi-ilmaisussa. Siinä, missä Rinin kanssa keppi-ilmaisu tuli ilmaiseksi, on Neven kanssa pitänyt keksiä kaikki temput ja kujeet, että sen saisi kokemaan keppien ilmaisun kannattavammaksi kuin jäljen ajamisen. Jos minulla olisi ollut se tieto aloittaessamme kuin mikä minulla on nyt, opettaisin Nevelle jäljestyksen takaperin ketjuttamalla: ensin keppi-ilmaisu, ja kun se olisi varma, veisin kepit jäljelle. Jäljestys on koiralle itsessään jo palkitsevaa - miten se voisi osata ilmaista kepit, jos kukaan ei ole koskaan aiemmin koiralle selkeästi kertonut, että niitä kannattaa jäljeltä etsiä?

Neve on taitava jäljestämään maastossa kuin maastossa, se tuntuu tekevän töitä sitä tarkemmin, mitä haastavampi maasto on. Nevelle oli tarkoitus opettaa keppien ilmaisu maahanmenolla, mutta Neve keksikin itse tuoda keppiä minulle tarjolle, kun naksuttelin sille keppien merkkaamista. Neven kanssa on tarkoitus yrittää vielä päästä kisakentille, kunhan maastossa saadaan keppi-ilmaisu vielä vähän varmemmaksi ja janatyöskentely kuntoon.
Nessu

Neve paimentaa
NEVE pääsi paimentamaan ensimmäisen kerran Rinin varjolla, mutta samalla paljastui Neven luontainen paimennusvaisto. Se teki töitä ahtaassa pyöröaitauksessa kuuden lampaan kanssa itsenäisesti - ihan kuin se olisi paimentanut ennenkin. Pellolla vähän väljemmissä tiloissa lampaat sitten saivatkin kyytiä. Keski-Suomeen muuttaminen stoppasi paimennuksen treenaamisen, mutta nyt sitä on yritetty vähän viritellä uudestaan.

Nevestä löytyy paimenessa puolia, joita se ei muualla juurikaan tuo esille. Se haukkua paukuttaa, jos ja kun olen koko ajan ohjauksessani myöhässä - mun kiltti ja nöyrä pieni plyymerle! Neve saattaa paikoitellen myös heittäytyä täysin kuuroksi, jos se oikein hermostuu osaamattomuuteeni. Neve on ehdottomasti koiristani vaativin paimennuksessa siinä mielessä, että se on nopea ja sillä on pokkaa kyseenalaistaa auktoriteettini, mutta parhaimmillaan paimennus on ihan vertaansa vailla Neven kanssa.

AGILITYÄ treenasimme Neven kanssa joskus ahkerastikin, mutta laji on ollut tauolla ohjaajan etsiessä sisäistä agilityinnostustaan. Neve sen sijaan rakasti kirmailla agilityradalla. Sen kanssa on käyty agilityn alkeis- ja jatkokurssit, jonkin aikaa kävimme myös mölliryhmässä. Esteistä vain kepit ja kontaktit jäivät viilausta vaille valmiiksi, muuten Neven kanssa olisi voinut ihan hyvin vaikka käväistä kisoissakin.

Agilityssä Neve varmisteli aluksi paljon, se ei halunnut tehdä väärin ja ohjaajan ohjaus oli paikoitellen ristiriitaista. Ennen tauolle jäämistä Nevestä alkoi löytyä varmuutta lähteä esteille, ja kaasupoljinkin löytyi - sopivasti juuri yhtä hyvin haastavaa hyppyharjoitusta tehdessä, jota ennen ehdin mielessäni ajatella, että onneksi olen Neven kanssa liikenteessä, kun se ei mene niin lujaa. Lähtöluvan saatuaan Neve veti korvansa linttaan niskalle ja suihkari lähti kiitoradalle ohjaajan jäädessä aukomaan suutaan lähtöön. Harjoitus onnistui kuitenkin, kun ohjaaja vaan päätti, että nyt juostaan.

Parin vuoden tauon jälkeen ohjaajalla alkaa taas hiljalleen olla pieni kipinä päästä aksailemaan, joten ehkä meidät vielä Neven kanssa nähdään agitreeneissä.
Neven metsäagilityä

N
EVE on tehnyt mielenvirkistykseksi aika ajoin myös rallytokoa, hakua ja vesipelastusta.


Neve vepeilee